Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Okonie zapiekane z suszonymi grzybami

Zapiekanka rybna pochodząca z kuchni regionu Lubelszczyzny i Podlasia

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 4

składniki:

4 średnie okonie
10 ziemniaków
100 g suszonyh grzybów
3 cebule
5 łyżek mąki
sok z połowy cytryny

6 łyżek oleju
łyżka masła
150 ml śmietany
sól, pieprz, szczypta suszonego tyminaku
kika gałązek koperku

przyrządzanie:

Grzyby zalać wrzątkiem. Okonie obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
W rondlu rozpuścić masło, dusić na nim przez ok. 10 minut ziemniaki. Grzyby odcedzić, zalać szklanką wrzątku i gotować przez ok. 15 minut. Następnie pokroić w cienkie paski, zachować wywar. Cebulę zeszklić, dodać do niej grzyby oraz szczyptę tymianku i smażyć razem przez kilka minut.
Kostki ryby obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku.
W żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, na nich rybę, następnie cebulę z grzybami. Na koniec ułożyć ziemniaki. Każdą warstwę przesypywać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli i ok. 1/ 3 szkalnki wywaru z grzybów. Mieszaniną zalać potrawę. Przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.