Zapiekanka rybna pochodząca z kuchni regionu Lubelszczyzny i Podlasia
przepis z kuchni: polskiej
czas: 50 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 średnie okonie
10 ziemniaków
100 g suszonyh grzybów
3 cebule
5 łyżek mąki
sok z połowy cytryny
6 łyżek oleju
łyżka masła
150 ml śmietany
sól, pieprz, szczypta suszonego tyminaku
kika gałązek koperku
przyrządzanie:
Grzyby zalać wrzątkiem. Okonie obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
W rondlu rozpuścić masło, dusić na nim przez ok. 10 minut ziemniaki. Grzyby odcedzić, zalać szklanką wrzątku i gotować przez ok. 15 minut. Następnie pokroić w cienkie paski, zachować wywar. Cebulę zeszklić, dodać do niej grzyby oraz szczyptę tymianku i smażyć razem przez kilka minut.
Kostki ryby obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku.
W żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, na nich rybę, następnie cebulę z grzybami. Na koniec ułożyć ziemniaki. Każdą warstwę przesypywać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli i ok. 1/ 3 szkalnki wywaru z grzybów. Mieszaniną zalać potrawę. Przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.