Mięsisty sum doskonale smakuje w mieszance ostrych przypraw i ziół
przepis z kuchni: bułgarskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg filetów z suma
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
2 cytryny
przyrządzanie:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać w misce, obtaczać w nich filety i odstawić na 10 minut. Czosnek drobno posiekać i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle, po czym odsączyć z tłuszczu i odłożyć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z suma z obu stron. Przed podaniem posypać smażonym czosnkiem i udekorować cząstkami cytryny. Podawać z frytkami i surówką.