Przepisy z kuchnii francuskiej są łatwe do przygtowania. Nie oszaleliśmy. A w zasadzie jednak oszaleliśmy - na punkcie tart!
Co trzeba wiedzieć przed przygotowaniem tarty? To, że musimy zagnieść ciasto, które dobrze jest później przez chwilę chłodzić. Potem wykładamy je na wysmarowaną formę, nakłuwamy w kilku miejscach, by powietrze które może zostać pod ciastem nie zabrało się w bąble i nie powodowało, że danie nie ładnie się wybrzuszy.
Reszta to już tylko kwestia przygotowania farszu, a następnie pieczenia.
Królową tart jest CEBULOWA. Równie pysznie smakuje też TARTA ZE SZPINAKIEM. O tym, że to, czym wypełnimy tarty, zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni przekonamy się jedząc TARTĘ Z FETĄ I CUKINIĄ. Proste, ale efektowne połączenia otrzymamy przygotowując TARTĘ ZIEMNIACZANĄ oraz TARTĘ Z TUŃCZYKIEM. Miłośnicy grzybów mogą zapamiętać sobie przepis na TARTĘ LEŚNĄ. A przed spotkaniami z przyjaciółmi warto zaopatrzyć się w TARTALETKI Z DYNIĄ i FETĄ.