Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Szparagi pod pierzynką z szynki i sera

Dodatek szynki i sera świetnie podkreśla smak zielonych szparagów

czas: 30 minut + 25 minut zapiekania

liczba porcji: 4

składniki:

2 pęczki zielonych szparagów
15 dag szynki konserwowej
20 dag sera cheddar
1/2 szklnki mleka
1 łyżka masła
1 i 1/2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Szpragi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, po czym obrać je do 2/3 długości, zostawiając skórkę przy czubkach. Związać je w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować zanurzone do 2/3 długości w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odsączyć.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i dodać mleko, dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Do nieco wystudzonego beszamelu dodać stary na tarce o grubych oczkach ser i szynkę. Dokładnie wymieszać. W natłuszczonej formie ułożyć szparagi, polać przygotowanym sosem i zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem odczekać 5 minut.