Fachowcy nazywają je pieprznikami jadalnymi, ale wszyscy mówią na nie kurki. Dla wielu grzybiarzy pozostają w cieniu prawdziwków, rydzy czy podgrzybków. Nie do końca słusznie.
Kurki nie tylko pięknie wyglądają. Doskonale także smakują. Wielu kucharzy ceni je, bo potrafią jednocześnie z jednej strony dopełnić smak albo poddać się innym, bardziej intensywnym składnikom. Kurki mają jeszcze jedną zaletę: nawet mało doświadczeni grzybiarze bez problemu dostrzegą je w leśnej ściółce. A jak już je znajdziemy…
Zacznijmy od KUREK W ŚMIETANIE – są stosunkowo proste do przygotowania, ale zaskoczą nas swym niezwykłym smakiem. Następnego dnia bez obaw wypróbujmy ZUPĘ Z KUREK. Jeśli mamy ochotę na coś konkretniejszego, sięgnijmy po KURCZAKA NADZIEWANEGO KURKAMI albo TARTĘ Z KURKAMI. Na koniec zaś, by przekonać się, jak subtelne nuty smakowe możemy osiągnąć dzięki pieprznikom, przygotujmy NALEŚNIKI Z KURKAMI I RICOTTĄ.