Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Zupa grzybowa zastępuje bardzo dobrze bulion, bywa używana w post. I tak: podają ją na kwaśno lub na słodko; wziąwszy pewną ilość grzybów suszonych, np. 10 dużych na pięć osób, po oprzeniu i dokładnem wymyciu nastawić w źródlanej wodzie, gdy się już jakiś czas gotować będą włożyć do różnej włoszczyzny, parę cebul w całości, i to gotować, póki grzyby zupełnie miękkie nie będą. Wtedy przecedzić przez sitko, grzyby wyjąć, poszadkować cienko, wrzucić w smak wygotowany, posolić, wlać octu dobrego do smaku, zapalić masłem z mąką, wstawić do zagotowania i wtedy w tej zupie ugotować kluseczki krajane w podłóż dając na wazę wsypać trochę pieprzu. Ta sama zupa może być na słodko bez octu, a wtedy można jeżeli kto nie lubi kluseczek, zasypać kaszką drobno zacieraną jajkiem. Tak samo robi się ze świeżych grzybów, ale wtedy zawsze na słodko.
Kaszka zacierana urządza się następnie: wziąść kubek drobnej kaszki, wsypać na głęboki talerz, na to wpuścić jedno jajko całe, i łyżką drewnianą mięszać póty, póki jajko nie zamaca całej kaszki; wtedy rozłożyć na talerzu i postawić na słońcu lub w piec, żeby wyschła. Taką kaszką zasypuje się rosół z kury, kaczki lub kurcząt.