Ta sałatka najlepiej smakuje przyrządzona latem, ale można ją przygotować przez cały rok
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
1 niewielki kalafior
1 świeży ogórek
200 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
1 łyzka posiekanego koperku
gałązka koperku do dekoracji
sól, pieprz
przyrządzanie:
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować na parze. Ostudzić. Ogórka sparzyć (bez obierania ze skórki). Pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać. Dodać majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać. Ozdobić gałązką koperku.