Bardzo proste do przygotowania, a efektowne ciasto z warstwą wiśni i kawałkami czekolady
czas: 20min. + 50 min. pieczenia
liczba porcji: 12
składniki:
1 opkowanie (250 g margaryny)
2 szklanki cukru
400 g mąki
4 jaja
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg wydrylowanych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
Maragrynę rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Następnie dodać żółtka jaj i zmiksować. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Prostokątną blachę do cista wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane i odciśniętę z soku wiśnie wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru i mąką ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto pozostałym cukrem pudrem.