Tradycyjna, doskonale znana, niezmiennie smaczna polska zupa
przepis z kuchni: polskiej
czas: 2 godziny
liczba porcji: 6
składniki:
1 skrzydełko indyka
1 kość wołowa
3 marchewki
2 pietruszki
1 niewielki seler
pół średniego pora
5 ziemniaków
150 g kaszy jęczmiennej
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
sól, pieprz
przyrządzanie:
Umyte mięso zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, a następnie odszumować (zdjąć ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pora i gotować na małym ogniu ok. godziny. Następnie dodać porojone w kostkę jarzyny: marchewkę, selera, pietruszkę i gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę i pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki.
uwagi:
Do zupy można dodać rozdrobnione mięso ze skrzydełka.