Kilka popularnych, łatwo dostępnych składników: pomidory, cukinia, cebula, do tego pokrajana w cienkie paski tortilla, a efekt niezwykły
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 małe cukinie
400 g dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki)
1 litr warzywnego bulionu (może być z kostki)
2 pszenne tortille
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
szczypta ostrej papryki
szczypta suszonej kolendry
sól
kilka plasterków cytryny
przyrządzanie:
Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli skórka jest twarda, obrać). Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać cukinię i dusić na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać obrane ze skórek i pokrojone pomidory. Dusić dalsze 15 minut, po czym dodać bulion oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą. Tortille pokroić w cienkie paski, wrzucić do miseczek i zalać zupą. Każdą porcję udekorować plasterkiem obranej ze skóry, grillowanej cytryny.