Dodatek piwa znakomicie współgra ze smakiem wołowiny duszonej z pieczarkami i marchewką
czas: 20 minut + 135 minut duszenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g chudej wołowiny na gulasz
2 duże marchewki
2 cebule
300 g pieczarek
300 ml jasnego piwa
200 ml bulionu wołowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
po kilka ziaren piperzu i ziela angielskiego
3 liście laurowe
po szczypcie suszonego tymianku, majeranku i oregano
1/2 suszonej papryczki chilli
szczypta kminku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pokrojone w dużą kostkę mięso oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony przez 3 – 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dorzucić do wołowiny, usmażyć marchewkę pokrojoną w talarki, a następnie pokrajane w paski pieczarki. Warzywa dorzucić do wołowiny, wlać bulion, piwo, dodać zioła, pieprz i ziele angielskie, liście laurowe, pokruszoną chilli oraz kminek. Dodać również cukier i ocet winny. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 14 stopni. Dusić 90 minut, po czym zdjąć pokrywkę i dusić kolejne 45 minut. Podawać z kopytkami lub ziemniakami z wody.