Przypominające nieco w smaku piernik ciasto z mnóstwem bakalii
przepis z kuchni: angielskiej
czas: 20 minut + 2 godziny pieczenia
liczba porcji: 16
składniki:
250 g brązowego cukru
250 g masła
4 jaja
5 szklanek mieszanych suszonych owoców
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
2/3 szklanki słodkiego sherry
2 łyżeczki mieszanych korzennych przypraw (cynamon, imbir, gałka)
30 g migdałów
tłuszcz do formy
2 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
Miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Wciąż mieszając, dodawać po kolej jaja. Dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, 1/2 szklanki sherry i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać owoce i ponownie wymieszać.
Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Powierzchnię wygładzić łyżką, udekorwać wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki migdałąmi. Piec ok. 2 godziny w temperaturze 140 – 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto nasmarować pędzelkiem resztą sherry.
uwagi:
Ciasto zawinięte w folię można przechowywać nawet przez kilka tygodni.