Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Sosy"
przepis z kuchni: polskiej
Łyżkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić kwaterką tęgiego rosołu lub dobrego – powtarzamy koniecznie dobrego bulionu (ze złych dodatków nic dobrego nie będzie), zagotować i dolewać po trochu pół kwarty słodkiej śmietanki przegotowanej poprzednio, posolić i rozcierając ciągle w rondlu łyżką gotować do gęstości pilnując aby się nie przypaliło. Gdy ostygnie zaprawić czterema żółtkami rozbitemi z łyżką śmietanki – jeżeli kto lubi, wsypać odrobinę muszkatołowehgo kwiatu. Takim biszamelem polewa się indyk lub cielęcina na dopiekaniu; wybornie smakuje pokrajaną w plastry cielęcinę przekładać biszamelem, układać na półmisek, posypać parmezanem, pokropić młodem masłem i podrumienić w piecu. Zupełnie tym samym sposobem, tylko bez parmezanu, urządza się sztuka mięsa, co bardzo elegancko wygląda.