Delikatna w smaku i konsystencji zupa ze słodkowodnych ryb z dodatkiem chrzanu
przepis z kuchni: polskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 6
składniki:
1 kg małych słodkowodnych ryb (karasie, okonie, płocie)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 cebula
korzeń chrzanu
duży ziemniak
po kilka liści laurowwych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
250 ml śmietany
żółtko
125 ml białęgo wytrawnego wina
sok z ćwiartki cytryny
skórka z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
4 kromki razowego chleba wileńskiego
1 łyżka masła
sól, pieprz
przyrządzanie:
Włoszczyznę i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obrać i również pokroić. Dodać obraną z łupin cebulę, przyprawy i zalać litrem wody. Zagotować. Do gotującego się na niewielkim ogniu wywaru wrzucić obrane, sprawione ryby oraz skórkę cienko okrojoną ze sparzonej cytryny. Gotować ok. 40 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć ryby i jarzyny. Ryby obrać z ości i razem z jarzynami i chrzanem zmiksować. Następnie masę przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wlac również wino i zagotować. Śmietanę wynmieszać z żółtkiem i powoli wlewać do bardzo gorącej zupy. Po wlaniu tej mieszaniny już nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb okroić ze skórek, miąższ pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Pod koniec smażenia dodać masło. Zupę podawać z grzankami, posypaną koperkiem.
uwagi:
Gdy nie mamy świeżego chrzanu, można użyć takiego ze słoika - wtedy należy dodać parę łyżek do wywaru połączonego ze zmiksowaną masą rybno - jarzynową.