Mango, rodzynki, daktyle, a do tego imbir, czosnek - mieszanka tych smaków na długo pozostanie w pamięci
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 20 minut + 1 godzina gotowania
liczba porcji: 4
składniki:
1 mango (ok. 200 g)
1 łyżeczka soli
100 g cukru
100 ml octu winnego
płaska łyżeczka tartego świeżego imbiru
płaska łyżeczka zmiażdżonego czosnku
szczypta chilli w proszku
kilka kawałków kory cynamonu
1 łyżka rodzynek
5 suszonych daktyli bez pestek
przyrządzanie:
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać sól i zalać wodą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować ocet z cukrem, cały czas mieszając. Dodać mango, a następnie imbir, czosnek, sproszkowaną chilli oraz kawałki kory cynamonu. Wrzucić też rodzynki i daktyle. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. godzinę. Następnie odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć cynamon. Podawać po schłodzeniu w lodówce.