Samodzielne zrobienie łazanek, a następnie z nich zapiekanki nie jest wcale trudne ani specjalnie pracochłonne
przepis z kuchni: węgierskiej
czas: 20 minut + 30 minut chłodzenia + 30 minut zapiekania
liczba porcji: 4
składniki:
300 g mąki
3 jajka
250 g gotowanej szynki
1cebula
150 g kwaśnej śmietany
200 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, nieco wody i szybko wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek i zostawić na 10 miut, aby nieco przeschło. Ciasto pokroić w małe prostokąty i gotować ok. 6 minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odsączyć, po czym przelać zimną wodą.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Szynkę pokroić w kostkę. Żółtka j2 aj wymieszać ze śmietaną. Dodać do nich łazanki, cebulę, szynkę oraz pokruszony drobno ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek, posypać wiórkami masła. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.