Wyszukana, a przy okazji bardzo zdrowa i lekka przystawka
czas: 20 minut + godzina chłodzenia
liczba porcji: 2
składniki:
1 marchew
1 cukinia
20 czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
liście bazylii do dekoracji
przyrządzanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię pokroić w małą kostkę, przelać obficie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie odsączyć. Oliwki posiekać, a pomidorki pokroić w cienkie plasterki. Na środku talerza ułożyc metalową foremkę w kształcie okręgu bez dna. Na spodzie ułożyć w każdej z nich po połowie marchewki, wygładzić łyżką, następnie warstwę cukinii, oliwek i pomidorów, wygładzając łyżką każdą z kolejnych warstw. Wstawić do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem zdjąć foremkę, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z dowolnym zimnym sosem.
uwagi:
Foremkę o odpowiednim kształcie można wykonać z folii aluminiowej poprzez jej kilkakrotne zagięcie w sztywny pasek i złożenie w formę okręgu.