
Żadne amerykańskie garden party nie może obejść się bez tego pysznego sosu
przepis z kuchni: amerykańskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 cebule
200 ml koncentratu pomidorowego
125 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
50 ml octu winnego z białego wina
3 łyżki płynnego miodu
50 ml oleju
1 łyżka musztardy
po 1/2 łyżeczki suszonych bazylii, tymianku i cząbru
liść laurowy
po kilka kropel sosu tabasco i worcester
sól, pieprz
przyrządzanie:
W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekane cebule i cozsnek. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z octem winnym. Dusić 5 minut, po czym dodać wino, płynny miód, liśc laurowy, musztardę oraz zioła. Dusić bez przykrycia kolejne 10 minut, często mieszając. Usunąć liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosami worcester i tabasco.
uwagi:
Ten sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku nawet przez dwa miesiące. Podawać go należy do grillowanych mięs, ale dobrze smakować będzie również do warzyw z grilla.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













