Dzięki marynowaniu w zalewie o wyrazistych słodkich i kwaśnych nutach smakowych mięso staje się bardzo delikatne i aromatyczne
czas: 20 minut + 48 godzin marynowania + 1 godzina 40 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg szynka wieprzowej
2 łyżki stołowe miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1,5 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
po 1/3 łyżeczki gorczycy, kminku, majeranku, tymianku
duża szczypta mielonej kolendry
świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
SZynke umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: połączyć sos sojowy, ocet balsamiczny, miód. Dodać rozgniecione w moździerzu nasiona kminku i gorczycy, pozostałe zioła i przyprawy. Szynkę włożyć do szklanego naczynia, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Co 12 godzin obracać szynkę, aby marynowała się równomiernie. Następnie obsmażyć ją ze wszystkich stron na kliku łyżkach oleju. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut pod przykryciem, po czym odkryć, zmiejszyć temperaturę do ok. 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Podawać pokrajaną na plastry polaną sosem z pieczenia na gorąco bądź na zimno.