Orzeżwiające, lekkie owocowe ciasto z dodatkiem mielonych orzechów
czas: 30 minut + 1 godzina pieczenia
liczba porcji: 10
składniki:
400 g mąki
200 g margaryny
200 g cukru + 3 łyżki
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki śmietany
100 g mielonych włoskich orzechów
800 g rabarbaru
tłuszcz i bułka tarta do formy
przyrządzanie:
Z mąki, cukru cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, margaryny, całego jajka oraz 3 żółtek szybko wyrobić kruche ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. 2/3 ciasta uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, 1/3 uformować w wałek, również zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Po pół godziny większą część ciasta rozwalłkować, wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą prostokątną formę. Posypać je mielonymi orzechami.
W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać rabarbar, pokroić go na niewielkie kawałki, posypać 3 łyżkami cukru i cynamonem. Wyłożyć na przygotowane ciasto. Na rabarbarze rozsmarować delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek. Na tarce zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.