Aromatyczne pulpety z mięsa wołowo - wieprzowego z serem mozzarella i filecikami anchois
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut + 15 minut pieczenia
liczba porcji: 6
składniki:
700 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 kula sera mozzarella
1 dojrzały pomidor
6 odsączonych anchois z puszki
1 jajo
1 bułka
3/4 szklanki mleka
2/3 szklanki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka świeżych liści bazylii
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Gdy dobrze namięknie, wyjąć i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką, jajkiem. Dodać posiekanę bazylię, sól i pieprz. Z masy przygotować sześć niewielkich pulpetów. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ser mozzarella i pomidora pokroić na sześć kawałków, fileciki anchois przeciąż wzdłuż. Na pulpetach układać po plastrze pomidora, na nim sera, a na wierzchu na krzyż anchois. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.