Główne składniki tego dania to bakłażan, makaron fusilli, mięso mielone, seler naciowy i suszone pomidory
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut + 35 minut pieczenia
liczba porcji: 5
składniki:
1 duży bakłażan
250 g makaronu fusilli
150 g tartego żółtego sera
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
400 ml mleka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
150 ml bulionu drobiowego
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
tłuszcz do formy
przyrządzanie:
Bakłażana pokroić w plasterki, na dużej pateli rozgrzać 4 łyżki oliwy i obsmażać plastry z obu stron na złoty kolor. Osączyć.
Cebulę drobno posiekać, łodygi selera naciowego umyć, również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać selera, po 4 minutach dodać mięso. Smażyć 5 minut, po czym dołożyć pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone oregano oraz bulion. Dusić na małym ogniu kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Fusilli ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączyć.
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę razem smażyć, zdjąć z ognia i powoli, ciągle mieszając wlewać mleko. Mieszając podgrzać, doprawadzając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser. Połowę tak przygotowanego sosu dodać do mięsa.
W natłuszczonej formie do zapiekanek ułożyć warstwę makaronu, na niej warstwę mięsa z sosem, potem plastry bakłażanów. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać co najmniej 5 minut, żeby zapiekanka lekko ostygła, co spowoduje, że będzie lepiej się kroiła.