
Bez niego nie byłoby musztrady, a także wielu fantastycznie ukiszonych warzyw
To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus.
W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych dań. Estragon dodawany jest do niemal wszystkich musztard. Jego dodawanie do kiszonych warzyw (kapusta, ogórki) znajduje w Polsce wielu zwolenników.
Stosowany jest też jako zioło, które uzupełniać ma braki witaminy A, pobudzać apetyt lub leczyć zaburzenia źołądka.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













