Prosty do przyrządzenia efektowny deser
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
torebka żelatyny
2 jaja
250 ml ubitej śmietany
50 ml rumu
2 morele
7 dag cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru (dodatkowo)
3 saszetki - piramidki herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka
przyrządzanie:
Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.