Klasyka polskiego smaku
przepis z kuchni: polskiej
czas: 2 godziny 15 minut
składniki:
kawałek szpondra wołowego około 30 dkg (lub inny kawałek wołowiny z kością)
kawałek kurczak (skrzydło, udo - około 30 dkg)
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
mały por
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kilka liści maggi
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Kawałki mięsa umyć, zagotować, odszumować łyżką cedzakową. Cebulę obrać, nabić na widelec i opiec nad ogniem. Dodać obrane i umyte warzywa (wraz z opieczoną cebulą) oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu minimum dwie godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, nalewać przez sitko, podawać z drobnym makaronem, posypać koperkiem lub natką pietruszki.