Szybkie, smaczne, proste do przygotowania. Idealny deser dla poszukujących odmiany
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
4 banany (twarde, mięsiste, ale dojrzałe)
200 mililitrów mleka kokosowego
400 mililitrów śmietany kokosowej
100 gram wiórków kokosowych
100 gram białego cukru
szczypta soli
przyrządzanie:
Banany obrać ze skórki. Co dalej zrobić zależy od upodobań. jedni zostawiają banany w całości, my polecamy pokroić w dwucentymetrowej grubości plastry. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej, krótką chwilę podsmażać. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać, podgrzewac do temperatury około 50 stopni.
Podawać w pucharkach na ciepło.
Można posypać szczyptą wiórków kokosowych (niezależnie od wcześniej dodanych).
fot. ontuesday/dreamstime