
Każdy w życiu jadł, nie każdy wie jak się robi. Oto jeden z najprostszych przepisów kuchni polskiej
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1/2 kg mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego bądź z indyka)
1 kajzerka
2/3 szklanki mleka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
pół szklanki bułki tartej
ew. 2 ząbki czosnku
przyrządzanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku. Gdy już namięknie, po około 15 minutach, dokładnie odcisnąć, dodać do mięsa mielonego, dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę i ew. czosnek. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić jajo i dokładnie wyrobić na gładka masę. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
uwagi:
Dla miłośników nieco bardziej intensywnych smaków - można dodać drobno pokrojone oliwki, suszone pomidory, kapary czy drobne posiekane chili.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













