Niezwykle delikatne, z wierzchu chrupiące, a mimo wszystko rozpływające się w ustach ciasteczka, nie tylko dla miłośników smaku kokosów.
czas: 10 minut + 15 minut pieczenia
liczba porcji: 5
składniki:
250 wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
100 g masła
3 - 4 łyżki mleka
2 białka
przyrządzanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i chwilę podgrzewać mieszając, aby rozpuścił się cukier. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Nieco ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą kokosową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką niewielkie porcje, starając się nadawać im formę kul. Pomiędzy poszczególnymi porcjami należy pozostawić sporo miejsca, bo ciastka rozpływają się w trakcie pieczenia. Piec ok. 15 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180 stopni. Aby ciastka nie zrobiły się zupełnie płaskie, można w czasie pieczenia formować je łyżką. Gdy są już złote wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia (są wtedy jeszcze miękkie, twardnieją gdy stygną).