Łatwe do przygotowania ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane, zaś smak ich można dowolnie wzbogacić
czas: 20 minut + 15 minut pieczenia
liczba porcji: 8
składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
2,5 szklanki grubych płatków owsianych
przyrządzanie:
Masło ubić mikserem na gładką masę. Dodać cukier i zmiksować, a następnie dodać jajo i nadal miksować. Wsypać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz płatki owsiane. Dokładnie wymieszać łyżką. Można dodać również posiekane migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce itd. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieszczać je na blasze. Pomiędzy ciastkami pozostawiać duże odstępy, bo spłaszczają się w trakcie pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni do złotego koloru. Wyjmować jeszcze miękkie i odstawić do pieczenia. Ciastka stwardnieją, gdy ostygną.
uwagi:
Ciastka można przechowywać, szczelnie zamknięte, przez długi czas.