Klasyczny, rosyjski sposób sposób przygotowania wołowiny
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 5
składniki:
1 kg wołowiny (polędwica, chuda łopatka)
2 cebule
2 łyżki mąki
1/2 szklanki bulionu wołowego
1 szklanka śmietany
5 łyżek masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
po dużej szczypcie soli, pieprzu, papryki
przyrządzanie:
Mięso dokładnie oczyścić z błon, tłuszczu, ścięgień. Pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem. W rondlu rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić kawałki mięso i smażyć na dużym ogniu na złoty kolor. W drugim garnku rozgrzać kolejne dwie łyżki masła, dodać przecier pomidorowy i chwilę razem dusić, a potem dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na ostatniej łyżce masła, po czym połączyć z mięsem. Podlać bulionem, doprawić do smaku solą i papryką. Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 20 minut w zależności od jakości i rodzaju mięsa). Podawać z pieczywem.