Ser gorgonzola oraz chudy boczek to główne składniki tego niezbyt znanego, ale przepysznego sosu z kuchni północnych Włoch
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut + czas gotowania makaronu
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
200 g sera gorgonzola
70 g platrów specku (ew. chudego wędzonego boczku)
2 - 3 łyżki śmietany
75 ml biełego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
W czasie gdy gotuje się makaron w dużym, płaskim rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić pokrojony w cienkie i niezbyt długie paski boczek. Smażyć przez 2 – 3 minuty, mieszając. Odsączyć na ręczniku papierowym. Do tego samego rondla wlać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Chwilę podgrzewać, wlać wino i trzymając na niewielkim ogniu mieszać do chwili aż ser się zupełnie rozpuści. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do rondla dodać odsączony makaron, dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Na koniec dodać usmażony boczek. Podawać na ogrzanych talerzach, posypane tartym parmezanem.