Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Sernik z orzechami

Połączenie puszystej masy serowej z chrupiącą i aromatycznym sodem z orzechami zostaje w pamięci na długo

czas: 40 minut + 1 godzina pieczenia

liczba porcji: 12

składniki:

Na masę orzechową:
2 szklanki rozdrobnionych na małe okruchy ciasteczek z otrębami typu digestive
2/3 szklanki roztopionego wystudzonego masła
2/3 szklanki syropu z brązowego cukru
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 i 1/2 posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)
1 łyżeczka aromatu rumowego

Na masę serową:
750 g potrójnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
4 jaja
2 łyżki mąki
2/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka aromatu waniliowego


przyrządzanie:

Drobne okruchy ciasteczek wymieszać z 1/3 szklanki rozpuszczonego masłem. Masę równo rozłożyć na wyłożonym folią aluminiową dnie tortownicy o średnicy 23 – 24 cm. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pozostałe składniki masy orzechowej, czyli 1/3 szklanki roztopionego masła, syrop z brązowego cukru, cukier, 2 jaja, orzechy oraz aromat waniliowy umieścić w rondlu o grubym dnie, wymieszać. Podgrzewać ok. 10 minut do zgęstnienia masy. Gdy nieco ostygnie, wyłożyć na podpieczony spód i wygładzić.
Twaróg ubijać mikserem, dodając powoli cukier, wbijając po jednym jajku. Gdy składniki już się połączą, dodać śmietanę, aromat waniliowy. Masę serową wylać na przygotowany spód, piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem chłodzić przez kilka godzin w lodówce.