Smak pomarańczy doskonale komponuje się z dynią w tej kremowej, ale lekkiej zupie
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut + 40 minut duszenia
liczba porcji: 5
składniki:
1 kg obranej dyni
sok i otarta skórka z pomarańczy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1,5 litra jarzynowego bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, duża szczypta suszonego tymianku
150 ml mleka
70 ml białego wytrawnego wina
przyrządzanie:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dolewając nieco wody. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz drobno posiekany czosnek. Wlać bulion, wino oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i otartą skórkę a także tymianek. Przykryć i podgrzewać ok. 40 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. Nieco ostudzić, a następnie zmiksować. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.