Bardzo szybkie, letnie danie sprawdzi się zarówno na ciepło jak i jako zimna przystawka.
czas: 20
liczba porcji: 2
składniki:
200 g makaronu penne
1 brokuł
2 łyżki oliwy z oliwek
Płatki migdałowe
Ząbek czosnku
Starty parmezan
przyrządzanie:
Umyć i rozdzielić różyczki brokuła, wrzucić do gotującej się osolonej wody na ok. 3-5 min. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Brokuły przełożyć na patelnię, a do gotującej się wody wrzucić makaron. Ugotowany na pół twardo makaron dołożyć do brokułów i mieszając podsmażyć jeszcze 2-3 minuty. Przed zdjęciem z ognia obficie posypać startym parmezanem, a przed podaniem udekorować uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
uwagi:
Jeśli makaron podajemy na zimno jako sałatkę warto dodać do niego pokrojone pomidorki cherry i świeżą bazylię.