czas: 240 minut
liczba porcji: 4
składniki:
Składniki rozczynu:
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
pół szklanki ciepłej wody
3 łyżki mąki
Składniki ciasta:
litr letniej wody
1 kg mąki
5 torebek pokrzywy ekspresowej (możesz dostać ją w aptece)
3 łyżeczki siemienia lnianego
3 łyżeczki pestek słonecznika
1 łyżeczka kminku
1 łyżka soli
przyrządzanie:
Do naczynia wrzuć drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłej wody oraz 3 łyżki mąki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, robiąc chlebowy rozczyn. Następnie pozostaw go w chłodnym miejscu na około 15 minut. Do schłodzonego rozczynu wlej litr letniej wody, a następnie dodaj wszystkie zioła i nasiona. Całość należy wymieszać łyżką, a zakryte naczynie wstawić do zlewu z ciepłą wodą na około 30 minut i odczekać aż zwiększy swoją objętość. Pamiętaj, aby ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek, co zapobiegnie przywieraniu ciasta. Bochenek należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około godzinę.