Kalendarzowe late jeszcze trwa, a jaka jest idealna przekąska najcieplejszej pory roku? Oczywiście pyszne, słodkie, kolorowe lody na patyku! Zapewnią one chwilę wytchnienia w letnie dni. Nie ma też innej możliwości, niż szeroki uśmiech na widok tego smakowitego przysmaku.
czas: 20 minut + 5 godzin oczekiwania
składniki:
40 g suszonej żurawiny
100 ml soku z żurawiny
125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
1 łyżka stołowa cukru
1 cukier wanilinowy
4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok. 60 ml)
przyrządzanie:
Zagotować żurawinę, sok z żurawin, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 68,8 kcal / 285 kJ
Białko: 0,3 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 16,7 g
uwagi:
Zamiast truskawek można wykorzystać maliny.