Śliwki to owoce mające bardzo dobre działanie na nasz układ pokarmowy: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Śliwki suszone są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika, niemniej mają jedną wadę – są pięć razy bardziej kalo0ryczne od tych zerwanych prosto z drzewa.
Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszając zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Wyciąg ze śliwek jest podstawą niektórych leków, przede wszystkim tych przeciw zaparciom.
Śliwki w zależności od odmiany mają różną wartość kaloryczną. Nie ma w nich wiele witaminy C, ale za to jest sporo witaminy A i – co rzadko spotykane w owocach – witaminy E. Są zatem uznawane za cenny przeciwutleniacz, szczególnie w połączeniu ze sporą ilością potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu, które są w nich zawarte. A dlaczego poprawiają humor? Głównie dzięki witaminom z grupy B, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.
Jedzmy śliwki na zdrowie, szczególnie, że teraz na nie najlepszy czas. Specjalnie dla zabieganych podajemy przepis na najprostszą tartę z tymi owocami.
składniki:
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- bita śmietana lub lody waniliowe
przyrządzanie:
Ciasto rozmrozić. Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na pół i rozłożyć na równomiernie na cieście. Całość posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku 25 min w temperaturze 175 st. Podawać najlepiej prosto z piekarnika z dodatkiem gałki lodów śmietankowych lub kleksem bitej śmietany.
Smacznego!