Jagnięcina to mięso bardzo delikatne i przede wszystkim chude. Można przyrządzić z niej bardzo wiele potraw- gulasz, pieczeń, kotleciki... Naszą dzisiejszą propozycją jest przepyszny filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną. Nutka słodyczy oraz delikatnie wyczuwalna ostrość łączą się w tym daniu idealnie. SMACZNEGO!
czas: ok. 15 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 400 g combra jagnięcego
- 750 g pomidorów
- 4 szałwie
- 80 g suszonych żurawin
- 1 cebula
- 2 goździki
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Sól, chili, pieprz
przyrządzanie:
- Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut.
- Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy.
- Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem.
- Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wody i dodając pomidory.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 348 kcal / 1460 kJ
Białko: 29,2 g
Tłuszcz: 16,7 g
Węglowodany: 22 g
uwagi:
Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle