Nie masz pomysłu na wołowinę? Jako proste, ale za razem oryginalne danie, świetnie sprawdza się polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką. Ser nadaje niesamowitego aromatu i ostrości. Żurawina łagodzi, ale za razem też dodaje delikatnej kwaskowatości. Papryka natomiast podkreśla całą kompozycję smaków, sprawiając, że danie pobudza chyba wszystkie możliwe kubki smakowe.
czas: ok. 15 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 4 polędwice wołowe po 180 g każda
- 80 g sera gorgonzola
- 4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
- 80 g suszonych żurawin
- 1 łyżka stołowa oleju
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
- Sól, pieprz
przyrządzanie:
- Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
- Zdjąć z patelni polędwice. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
- Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i pozostawić na ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1668 kJ
Białko: 44,4 g
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 11 g