Chefowie Kuchni – Adam Chrząstowski i Darek Kuźniak, zaangażowani w akcję „Weź się za wołowinę”, polecają swoje autorskie dania z wołowiny. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu!
Chef Darek Kuźniak poleca
składniki:
- 2 szt. rostbefu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- ½ chilli
- 20 g masła¼ pęczka koperku
przyrządzanie:
Rostbef nasmaruj oliwą, ułóż na rozgrzanym grillu, kiedy zobaczysz pęcherzyki wody na mięsie odwróć na drugą stronę, grilluj około 7 minut z każdej strony. Przełóż na papier, aby mięso odpoczęło.
Młode warzywa umyj i wyczyść szczoteczką – nie obieraj. Przesmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, podlej winem – odparuj. Następnie zalej bulionem i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Warzywa przekrój w połowie i ustaw je w pionie obok mięsa.
uwagi:
O projekcie „Weź się za wołowinę”
25 czerwca wystartował ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku, poprzez edukację konsumentów na temat jakości produkowanego mięsa, ras hodowanych w Polsce, ich charakterystyki, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. Kampania, finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, to promocja lokalnych restauracji, chefów Kuchni, regionalnych dań, jak również producentów mięsa i hodowców bydła.