Wiesz, że sportowiec musi zjeść dziennie od 3500 do 6000 kcal? I potrzebuje 8 g węglowodanów na każdy kilogram masy cała? Zapotrzebowanie może być jednak większe, bowiem zależy to od rodzaju treningu. Dieta sportowca musi być wysokoenergetyczna, bo tylko taka jest odpowiednia dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Co w takim razie jeść i jak dobierać składniki?
Zapotrzebowanie sportowca na witaminy i składniki odżywcze jest dużo większe niż w przypadku człowieka, prowadzącego siedzący tryb życia. Jednak posiłek sportowca powinien być nie tylko wysokoenergetyczny, ale również lekkostrawny i bogaty w witaminy.
Węglowodany – podstawa diety
Szczególną rolę w diecie osób aktywnych fizycznie odgrywają węglowodany – to około 50% dawki żywieniowej. Są nie tylko lekkostrawne, ale również do ich spalenia nasz organizm nie potrzebuje wiele tlenu. Co jednak wybierać z palety produktów bogatych w ten składnik?
Makaron – źródło skrobi
Makaron to idealne źródło węglowodanów dla każdej osoby aktywnej fizycznie. Skrobia, znajdująca się w nim, nasila syntezę glikogenu, który jest głównym źródłem energii dla trenujących. Z tego też powodu często nazywany jest „paliwem sportowca”. Ważne jest, żeby wybrać makaron naprawdę dobrej jakości.
Makaron z pszenicy durum ma niski indeks glikemiczny, przez co nie doprowadza do szybkiego wzrostu cukru we krwi, a po jego zjedzeniu ten poziom utrzymuje się długo na stałym poziomie – mówi Marta Martys, Barilla.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!