Któż z nas nie zastanawiał się jakie potrawy będą odpowiednie na imprezę? Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw. Tym razem jest to śledź słodko-kwaśny z TABASCO®
składniki:
- 4 płaty dobrego śledzia np. matiasa
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 1 strąk papryki
- Sos TABASCO®
- Szczypta cukru lub łyżka miodu
- Kilka gałązek szczypiorku
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
przyrządzanie:
- Filety ze śledzia oczyścić, umyć i jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-3cm).
- Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Podsmażyć wszystkie składniki. Podlać kilkoma łyżkami wody, tak oby wytworzył się sos.
- Doprawić solą, pieprzem i TABASCO®. Dla złamania smaku dodać szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawić do ostygnięcia.
- Kawałki śledzia przełożyć sosem. Na koniec całość obsypać dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.