Jest to znakomita, rozgrzewajaca potrawa na zimowy obiad. Dodatek szpinaku czyni danie nie tylko wyjątkowo smacznym, ale również bardzo zdrowym. Jest to przepis z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!
liczba porcji: 4 0s0by
składniki:
- wołowina (pokrojona w kostkę) 500 g
- makaron chiński suszony 150 g
- por (pokrojony w słupki) 100g
- świeży szpinak 250 g
- świeży imbir (siekany) 1 łyżeczka
- czosnek (siekany) 3–4 ząbki
- świeża papryka chili (siekana) 2 szt.
- sos sojowy 2 łyżki
- wywar z kurczaka 3 szklanki
- sos hoisin 1½ łyżki
- anyż gwiazdkowy 1 szt.
- cynamon ½ laski
- skórka z 1 pomarańczy (pokrojona w cienkie paski)
- woda 3 szklanki
- olej roślinny ½ łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- szczypiorek (siekany) ½ pęczka
przyrządzanie:
- Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5–10 min na wolnym ogniu.
- W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por.
- Podsmażać ok. 10 s, do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać do garnka wywar z kurczaka i zagotować.
- Dodać mięso, wlać zawartość pierwszego garnka i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 1,5–2 godz.). Pod koniec gotowania wrzucić do zupy szpinak na ok. 2 min.
- W oddzielnym garnku ugotować makaron.
- Rozłożyć makaron, mięso oraz szpinak do miseczek i zalać zupą. Podawać na gorąco, posypany posiekanym szczypiorkiem, z kilkoma kroplami oleju sezamowego.