Kruche ciasta lubią wszyscy, najlepsze są bez wątpienia te z domowymi powidłami. Ciasto można zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. Wyjmujemy je na kilka godzin przed przybyciem gości i szybko przygotowujemy nieziemski deser!
czas: 1,5 h
składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura
- 4 białka
- szklanka cukru
przyrządzanie:
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia ugniatamy szybko. Białka zostawiamy na później. Powstałą kule ciasta dzielimy na 3 równe części.Wszystkie wkładamy na 1 h do zamrażalnika.
Wykładamy formę papierem do pieczenia i po 1 h wyjmujemy 1 kulę. Ścieramy ją na tarce na spód formy delikatnie ugniatając. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut aż ciasto będzie miało delikatnie złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
Smarujemy spód ciasta ulubionymi powidłami np. śliwkowymi i ścieramy na tarce drugą kulę ciasta z zamrażalnika, także lekko ugniatamy. Ubijamy pianę z pozostawionych białek, na sam koniec ubijania dodajemy cukier cały czas ubijając aż powstanie sztywna piana. Pianę wykładamy na wierzch formy, rozsmarowujemy po całości. Na sam koniec ścieramy na pianę trzecią kulę z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, 180 stopni.
Palce lizać!