Są takie dni, kiedy potrzebujesz zdrowego orzeźwienia. Co jest wtedy najlepsze? – Koktajl! Dla Was przepis na zdrowy, wegański i bezglutenowy koktajl czekoladowy. Idealny również, gdy chcemy nabrać energii na resztę dnia.
czas: 10 minut
liczba porcji: 1 osoba
składniki:
- 1 dojrzały, średniej wielkości zmrożony banan
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego (można zastąpić mlekiem sojowym)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao w proszku (gorzkiego)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 lub 2 łyżeczki stewii (do smaku)
- 3 świeże listki mięty
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka umieszczamy w blenderze.
- Miksujemy na gładką masę,
- Dodajemy mleka, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. W lato można dodać również zmrożone kostki mleka/wody, by koktajl nabrał bardziej orzeźwiającego charakteru.
- Można posypać kawałkami czekolady lub domowo zrobionym brownie i dodatkowo przyozdobić listkami mięty.