Z serami pleśniowymi bywa różnie, albo się je lubi, albo nie. W tym wypadku ta druga opcja nie istnieje. Krem z brokułów połączony z serem pleśniowym, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
liczba porcji: 3-4 osoby
składniki:
- 500 g brokułów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju pistacjowego lub innego
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz cytrynowy, imbir mielony do smaku
przyrządzanie:
- Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę.
- Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż brokuły będą miękkie- ok 10 minut.
- W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy brokuły będą miękkie zblendować je na krem, dodać ser, mieszać do rozpuszczenia, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Na końcu dodać sezam.
- Zupę podawać z grzankami oprószoną sezamem i serem pleśniowym.