Czy próbowałaś kiedyś zamienić zwykłe ziemniaki na ich słodką odmianę? Bataty dostarczają o wiele więcej minerałów niż kartofle i równie dobrze sprawdzają się w kuchni. Można je piec, robić z nich zupę, a nawet desery! Zobacz prosty przepis na ostre, pieczone bataty!
składniki:
- 1 kg batatów (słodkie ziemniaki)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220°C.
- Ziarna przypraw zmielić w młynku elektrycznym lub moździerzu.
- Dodać oregano, mieloną paprykę, sól.
- Umyć i pokroić bataty na łódeczki.
- Posmarować bataty oliwą z oliwek i posypać mieszanką przypraw.
- Piec przez 20 minut.
- Ostatnie 15-20 minut piec w funkcji grill.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














