Spaghetti bolognese ma tyle wspólnego z Bolonią, co ryba po grecku z Grecją i śledź po japońsku z Japonią - czyli nic. Z kolei ragu alla bolognese jest znane w każdym toskańskim domu i istnieje na to danie tyle przepisów, ile rodzin w Bolonii. Pachnący, aromatyczny, pomidorowy sos nam przywodzi na myśl wakacje w Toskanii, dla Włochów jest za to daniem idealnie rozgrzewającym w jesienne wieczory. Warto po nie sięgnąć o każdej porze roku, zwłaszcza, że smakuje i pachnie nieziemsko!
czas: 120 minut
liczba porcji: 6 - 8 osób
składniki:
- kilogram mielonej wołowiny
- 2 duże cebule
- 2 średnie marchewki
- kawałek bulwy selera (wielkości filiżanki)
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów w zalewie lub duża butelka passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 30 g masła
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- łyżeczka tymianku
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, marchew i selera zetrzeć na tarce. W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę, na rozgrzany tłuszcz przełożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie do cebuli dołożyć mięso i smażyć do momentu gdy się lekko zezłości, nie mieszać zbyt często. Gdy mięso będzie gotowe do garnka dołożyć warzywa, smażyć razem z cebulą i mięsem przez około 10 minut, następnie posypać czosnkiem, przyprawami i smażyć kolejne 5 minut, po czym zalać całość pomidorami, mlekiem i wodą, po czym przykryć i gotować na wolnym ogniu około 80 minut. W tym czasie zaglądać do garnka kilka razy by przemieszać sos i sprawdzić czy płyn nadmiernie nie wyparował. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, po czym odstawić.
Ragu alla bolognese podawać z makaronem na tyle grubym, by utrzymał ciężki, zawiesisty sos. Może to być spaghetti, tagliatelle lub penne. Przed podaniem posypać tartym parmezanem lub innym serem długodojrzewającym.
Smacznego!
Lubisz makaron pod każdą postacią? Koniecznie sprawdź nasze pozostałe przepisy na dania z makaronem!