Nie wszystkie rodzaje słodyczy są złe dla naszego zdrowia. Gorzka czekolada z dużą zawartością kakao pomaga na koncentrację i przyswajanie wiedzy, dodaje energii, wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy i skrzepom. Brzmi nieźle, prawda? Dla Was specjalny przepis, do którego można przemycić gorzką czekoladę. Ten deser dodatkowo zyskuje dzięki zawartości zdrowej kaszy jaglanej.
składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody lub mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego ekstra
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1/3 lub ½ szklanki cukru palmowego surowego
- 60 ml wody, mleka lub śmietany
przyrządzanie:
- Wsyp kaszę na sito. Płucz pod bieżącą wodą do czasu, aż wypływająca z kaszy woda będzie czysta. Zagotuj wodę, przelej nią kaszę lub wsyp ją na kilka chwil do wrzątku. Odcedź ponownie na sicie, przelej wodą i wsyp kaszę na gotujące się 3 szklanki wody. Pomieszaj, zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i pozostaw na mniej więcej 25 minut.
- Kaszę i dwie szklanki zimnego mleka włóż do blendera. Miksuj kilka minut, aż masa zostanie rozdrobniona i stanie się w miarę gładka. Dodaj pokruszone 2 tabliczki czekolady oraz cukier palmowy. Miksuj kilka chwil aż masa będzie kremowa i delikatna.
- Masę przełóż do szklanek lub miseczek.
- Możesz przyozdobić polewą z czekolady, truskawkami, listkami mięty lub bita śmietaną.