Chipsy, lubimy je sobie pochrupać podczas oglądania telewizji lub w czasie wolnym. Kupne przegryzki jednak nafaszerowane są chemicznymi ulepszaczami smaku. Spróbuj samemu przyrządzić domowe chipsy z ziemniaków, zobaczysz jakie to proste i zaprzestaniesz kupowania sklepowych, niezdrowych odpowiedników.
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 4 duże ziemniaki
- sól morska
- przyprawy do smaku: 2 łyżeczki ziół prowansalskich/tymianku/rozmarynu/bazylii (dosłownie kto co lubi)
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżąca wodą (można użyć ostrej strony gąbki).
- Kroimy na 1 do 2 milimetrowe plasterki (można użyć specjalnej tarki do warzyw, malaksera, przystawki do miksera, lub umiejętnie pokroić samemu nożem).
- Ziemniaki posypujemy solą morską i resztą przypraw, smarujemy również roztopionym masłem.
- Układamy na dużej cienkiej blaszce do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia).
- Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na 1 mm plasterki to pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez około 7 do 10 minut lub do momentu aż będą już ładnie zarumienione.
- Plasterki 2 mm pieczemy w temperaturze 250 stopniach C przez około 9-15 minut lub również do zarumienienia.
- Poczekaj chwilę aż ziemniaki przestygną wtedy lepiej odejdą od blachy.